Restoration and conversion of the Merian Iselin Klinik, Basel

Client: Merian Iselin Klinik, Basel
Architect: Vischer AG, Architekten+Planer, Basel
Designer and construction management: PPEngineering, Ingenieurbüro für Fassadentechnik, Basel
Window and façade construction: Gerber-Vogt AG
Project time frame: 2016 to 2018

BWB finish: Sanded & brushed – in elegant E4 texture
BWB colouring: BWB-Bronze 3

Surface refinement of 200-sq-m of aluminium windows, the associated aluminium sheet cladding and substructures


Key facts about the building

  • Extensive restoration in three one-year stages
  • Extension onto hospital's western end
  • Entire façade redesigned
  • Uniform, modern look for the concrete high-rise
  • High-quality materials
  • Heat recovery system
  • 550-sq-m photovoltaics system on the roof and façade produces 78,000 kWh of energy per year

'All suppliers sharpened their pencils when quoting for the Merian Iselin Klinik. The BWB group also offered its support here. Packaging was optimised so as to enable cost savings. We rely on the ready-made anodised façade components being delivered on time and locally in accordance with assembly specifications. When it comes to high quality, the BWB group is the perfect partner.' – Technical Purchases department, Gerber-Vogt AG

Photos: Johannes Marburg

Back