Congress Centre Basel

Object: Congress Centre Basel
Client: MCH Messe Schweiz AG, Basel
Architects: Herzog & de Meuron, Basel
Façade planning: feroplan engineering AG, Chur
Completion: 2012

BWB finish: Etching – with matte effect E6
BWB procedure: EV1, Natural shade

Whether city lounge or window to the sky, the atrium of Messe Basel has become a landmark in the city centre. The colourless, anodised, wave-shaped aluminium shell surrounds the entire building and gives the approximately 40,000 m2 exhibition complex the necessary lightness. The round opening in the middle of the city centre is alive and can be experienced as a busy tram station with multifunctional, glass event halls, in all weather conditions as a porthole into the great outdoors or as an event space crowned with a woven aluminium wreath. The atrium remains a source of inspiration that encourages photography. Be it when an air plane crosses the defined section of the sky or when snowflakes penetrate the round opening.

It was difficult to build a very large building in a small urban district. A piece of the world, globalised economic trading power, visibly penetrates the heart of local life in Basel. – Jacques Herzog

The three-storey extension replaced two outdated halls. The redesign offers modern, flexible and versatile exhibition space. The two upper exhibition levels are offset from one another as separate cuboids. The architecture of the Congress Center Basel offers a new perception from every angle and thus supports the flow of the building structure.

Photos: Peter Ruggle

Back