School-building façade combines anodisedaluminium and larch wood

Object: Schule Pfingstweid, Pfingstweidstrasse 61, 8005 Zürich
Client: Immobilien Stadt Zürich
Architects: Baumann Roserens Architekten AG, Zürich
Façade planning and construction in aluminium: 4B AG, Hochdorf
Façade planning and construction in larch wood: Holzbaubüro Reusser GmbH, Winterthur
Completion: 2019

BWB finish: Etching – with matte effect E6
BWB procedure: BWB-Colinal 3115 (façade); BWB-Argentan 2 (windows)

The Pfingstweid school building has been doubly thought through in terms of materials and urban orientation. Its street-facing side is clad in an aluminium post-and-beam façade, and its southern side is dominated by abundant use of larch wood.

Classrooms, noise-sensitive rooms and the quadrangle face the park, while passageways and indirect air ventilation ducts facing Pfingstweidstrasse act as buffers. Both the front and street-facing side of the 100-m-long slightly curved building pick up on the materials used in the surrounding industrial buildings, with gold-anodised window profiles specifically contrasting against the aluminium façade finished in a warm Colinal shade.

The building has a different look facing Pfingstweidpark. Its façade here consists of two superposed loggias clad in larch wood. On the ground floor, the expansive glazing made from anodised aluminium in BWB-Argentan acts as a connective element between the two façades. In sum: an exciting application of materials and orientation.

Photos: © LOSYS GMBH / 4B AG
Photos 7 and 8: BWB Surface technology

Back