10.04.2014

Pavilionul pentru vizitatori de la primul etaj al Turnului Eiffel

Proiect: Pavilionul pentru vizitatori al Turnului Eiffel, Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris
Arhitectură: Agence Moatti-Rivière, Paris
Client: SETE (Société d'Exploitation de la tour Eiffel), Paris
Planificarea fațadelor: Christian Pohl GmbH, Köln
Construcția fațadei: RFR, Paris
Finalizare: 2014
Imagini: ©Klaus Sikora / Pohl GmbH; BWB Oberflächentechnik

Finisaj BWB: colorare - în efect mat E6
Procesul de vopsire BWB: BWB Sandalor Red S140-2 (C62-2)

#Arhitectură #Sandalor 

Ansprechperson Beitrag

Daniel Oertle

Șef al departamentului de arhitectură

daniel.oertle@bwb-group.com

Pavilioanele roșii de deasupra Champ de Mars

Turnul de 324 de metri înălțime, cu structura sa filigranată, reprezintă un reper simbolic pentru orașul său, ca aproape nicio altă clădire din lume. Zi de zi, mii de vizitatori așteaptă în fața lifturilor pentru a se bucura de priveliștea spectaculoasă de pe cele două platforme superioare ale Turnului Eiffel. Pentru a distribui mai bine traficul public în creștere în viitor, primul etaj, care a fost reproiectat ca o "piață urbană" cu o arhitectură atractivă și facilități interesante, va oferi acum nu numai noi perspective asupra împrejurimilor, ci și asupra clădirii în sine.

Besucherpavillon Eiffelturm, Darstellung: ©Moatti-Rivière

Geometrizarea fațadelor pavilionare cu dublă curbură a fost realizată conform principiului matematic al discretizării. În acest proces, suprafețele sunt împărțite în unități mici care, atunci când sunt unite, creează forma dorită din elemente simple. Producția elementelor din sticlă pentru suprafața transparentă de 128 m² a necesitat o fază de cercetare și dezvoltare de 18 luni. Suprafața podelei trebuie să fie cât mai transparentă posibil, dar și absolut antiderapantă. În cele din urmă, în acest scop, au fost serigrafiate și aplicate pe suprafețele de sticlă puncte de serigrafie, o combinație de smalț de sticlă și materiale abrazive. Vizitatorul se află acum pe suprafața de sticlă, plutind, ca și cum ar pluti deasupra spațiului gol, la fel de sigur și ferm ca și pe câmpul marțian aflat la 57 de metri mai jos.

Besucherpavillon Eiffelturm, Darstellung: ©Moatti-Rivière

Sandalor

Standardele înalte au fost aplicate și la dezvoltarea și prefabricarea materialelor de construcție. Culoarea roșie specială și durabilă a plăcilor de aluminiu pentru fațade a fost obținută prin procesul Sandalor în trei etape. În acest proces, după anodizarea incoloră, materialul este precolorat în profunzimea porilor într-o soluție de sare metalică. Într-o a treia etapă, suprafața este apoi supracolorată prin adsorbție cu o soluție de colorant.

Compactarea ulterioară a porilor materialului care conține culoare corespunde unei conservări cu luciu intens. Rezultatul este o rezistență foarte mare la lumină și la intemperii, fără riscul de decolorare sau de spălare; tonul de culoare al suprafeței rămâne neschimbat timp de zeci de ani. Dacă valoarea fațadelor metalice era deja garantată de alegerea aluminiului, un material rezistent la coroziune, durabil și complet reciclabil, precum și de înlocuirea simplă a panourilor în caz de deteriorare, tratamentul special al suprafeței garantează, pe lângă coloritul impresionant, protecția împotriva graffiti și o rezistență ridicată.

Scriitorul Guy de Maupassant, unul dintre semnatarii petiției din 1887, își lua adesea prânzul în restaurantul Turnului Eiffel - se presupune că a găsit un loc în Paris de unde nu trebuia să vadă clădirea detestată. De pe unul dintre scaunele de la fereastra de la 58 Tour Eiffel, rezervate astăzi cu mult timp înainte, se putea bucura de o priveliște spectaculoasă a Parisului, de Champ de Mars de sub turn și de laturile interioare ale structurii de piloni.


Mai multe referințe de arhitectură

Descoperiți mai multe articole și referințe despre proiectele și serviciile noastre actuale.